vitanov

Novo remek-delo iz Credor-a


Turbijon sa trodimenzijalnom gravurom i lakiranjem inspirisanim umetnošću Edo perioda
Puštanjem FUGAKU Turbillon ograničene serije u Credor brendu, Seiko Watch Corporation (Seiko) odaje čast japanskim idealima lepote u jedinstvenom i dramatičnom stilu. Baziran na ultra-tankim pokretima, Kalibar 68, ovaj izuzetni luksuzni sat demonstrira japansku veštinu u najboljem izdanju u prilagođavanju pokreta, njegovoj metalnoj gravuri i završnim radovima lakiranja. Samo osam satova će biti napravljeno i oni će biti predstavljeni u SEIKO radnjama širom sveta u 2016. godini.

Saradnja majstora zanata
FUGAKU Turbillon ograničena serija je remek-delo, kreirano primenom različitih veština trojice najiskusnijih Seiko majstora, koji su svi priznati kao Savremeni majstori zanata (Contemporary Master Craftsmen) od strane vlade Japana.
Novi turbijon pokret, kalibar 6830, tanji je od 4mm, a napravio ga je i montirao Satoši Hiraga. Kijoši Terui je graver, celokupan dizajn, uključujući integrciju turbijona, metalnu gravuru i lakiranje, poveren je Nobuhiro Kosugiju, prvo dizajneru satova koji je izabran za Majstora zanata. Urushi stručnjak Ishu Tamura vrši završne radove lakiranja. Zajedno, njihove veštine i napredne tehnike dale su umetničko delo koje izražava suštinu japanskog osećaja lepote.


Prvi Seiko turbijon pokret (Kalibar 6830)
Kalibar 6830 je mehanički pokret zasnovan na porodici ultra-tankih Kalibara 69, a takođe je i Seikov prvi turbijon pokret. Kalibar 6830 je kreiran uz maksimalno korišćenje stručnosti u proizvodnji mehaničkog pokreta, sa osnovnim delom debljine 1,98mm. Uključujući nosač, ceo pokret ima svega 3,98mm u dubinu, a prečnik je svega 25,6mm, a rezultat je to da je to najmanji turbijon na svetu po zapremini. Zapremina je smanjena upotrebom jedinstvene palete dizajna i integracijom zupčanika i mosta. Težina je takođe smanjena upotrebom titanijuma u pojedinim delovima nosača.


Hokusai inspiracija
Serija Kacušika Hokusaija “Trideset šest pogleda na planinu Fidži” poznata je širom sveta i predstavlja ikonu japanske kulture. Naslikana u 19. veku u Edo periodu, Veliki talas kod Kanagave, donela je Hokusaiju svetsku slavu, zahvaljujući izrazito dinamičnoj kompoziciji i upotrebi perspektive. Taj otisak je bio inspiracija za stvaranje ovog sata.
Delikatnost graviranja brojčanika je izvanredna. Kijoši Terui je radio do granica svog tehničkog umeća graviranja da bi udahnuo trodimenzionalan život talasu koji dominira scenom predstavljenom na brojčaniku. Talas od 18-karatnog žutog i belog zlata ima 1,6mm na svom najdebljem, i 0,5mm na svom najtanjem delu, pravo čudo ručne izrade.
Na poleđini sata je isti talas, kombinacijom graviranja i završnih radova lakiranja stvorena je moderna, oštra i sjajna verzija teme. Na mostu nemirnice je kontura planine Fidži, koja predstavlja centar u radu Hokusaija i svetskoj predstavi Japana danas. Naziv sata, FUGAKU, je još jedan način na koji japanski jezik opisuje planinu Fidži.


Boja bez presedana u Urushi lakovima
FUGAKU model ima jedinstvene boje koje su nastale iz kombinacije graviranja i lakiranja. Uključivanjem sveta boja u detaljno graviranje, izrezbareni dizajn vidno je zasijao sa trodimenzionalnom dubinom. Scena iza brojčanika prikazuje nebo u zoru, sa bujnim prelazom od mornarskoplave do purpurne, oživela je kroz boju laka. Izuzetno napredne tehnike potrebne za stvaranje prelaza boja rezultat su mnogočasovnog napornog truda svetski poznatog umetnika lakiranja Ishu Tamure, da bi izrazio najpreciznije nijanse u laku debljine samo 0,1mm. Credor amblem na brojčaniku je takođe ručni rad gospodina Tamure u zlatnom laku, ili Maki-e.
Fini sedef koji krasi tradicionalni japanski Seigaiha (talasi u plavom okeanu) pravljen prema uzoru na strani 6 časova i oblake i zviždovke na strani 12 časova precizno izražava bogatstvo japanskog prirodnog pejzaža.
Svaki od oznaka za čas je takođe bogato ukrašen 18-karatnim žutim zlatom.


Sjajan dizajn kućišta odiše kvalitetom
Veličanstveno kućište od platine sa prečnikom od 43mm ukrašeno je sa četrdeset tri plava safira, obojenim u skladu sa brojčanikom u prelepoj gradaciji boja. Između rešetaka na stranama kućišta su fine sedefne pruge koje pružaju komplikovan završni rad.

The FUGAKU Tourbillon Limited Edition: GBCC999

Caliber 6830
Driving system: manual winding
Vibrations: 21,600 vibrations per hour (6 beats per second)
Accuracy: mean daily rate of -10 to +15 seconds
Power reserve: approximately 37 hours
Jewels: 22 jewels
Number of parts: 153
Specifications:
Platinum 950/18K white gold/18K yellow gold case with 48 blue sapphires (3.22 carat, including crown and lugs)
Dial with 18K white gold/18K yellow gold engraving, Urushi lacquer, mother-of-pearl, Yakogai (turban shell)
Sapphire crystal with anti-reflective coating
Water resistance: 3 bar
Magnetic resistance: 4,800 A/m
Diameter: 43.1 mm, Thickness: 8.8 mm
Crocodile strap with Platinum 950 three-fold clasp with push button release
Recommended retail price in Japan: 50,000,000 Japanese Yen plus tax
Limited edition of 8 pcs