vitanov

Grand Seiko noviteti 2016


Od svog nastanka 1960. godine, svaki Grand Seiko sat je pokazao doslednu posvećenost osnovama pravljenja satova. Preciznost, čitljivost, udobnost i izdržljivost su atributi koji su uvek definisali Grand Seiko, i uvek će.
Doslednost, međutim, nije neprijatelj kreativnosti i za 2016. godinu Grand Seiko s ponosom predstavlja dva nova proizvoda koji upotrebljavaju suštinske vrednosti Grand Seika u novim, uzbudljivim i kreativno-korisnim pravcima.

Nova Spring Drive sportska kolekcija: The Black Ceramic ograničena serija
Praktičnost i izdržljivost su osnovni atributi svih najboljih sportskih satova, a takođe su i osnovne vrednosti Grand seika. Stoga, šta šta bi moglo da bude prikladnije nego da se oni spoje u novu sportsku kolekciju satova? Postoje četiri modela, svaki je ograničena serija. Svi koriste Spring Drive GMT kalibar i dva karakteristična hronografa. Materijali i petočlana konstrukcija su dizajnirani za snagu i lakoću. Unutrašnjost je napravljena od titanijuma visokog intenziteta, a omotač i korona su od cirkonijum keramike koja je jača i izdržljivija od bilo koje druge fine keramike i sedam puta tvrđa na Vickers skali od nerđajućeg čelika. Ova kombinacija materijala čini kućište 25% lakšim od nerđajućeg čelika i praktično otpornim na ogrebotine. Dok je crna boja nova za Grand Seiko, jasni nabori na kućištu i dijamantom sečene kazaljke i markeri čine da satovi odmah budu prepoznati kao Grand Seiko.
Pokretni delovi su posebno prilagođeni za davanje još višeg nivoa preciznosti, ±10 sekundi mesečno, a Grand Seiko lav od 18-karatnog zlata krasi rotirajući teg kao simbol poboljšane preciznosti. Zeleni model brojčanika predstavlja suptilan simbol porekla ovog novog dizajna. Motiv jelke na brojčaniku je inspirasan Onbashira festivalom koji se održava svakih šest godina u Suvi, blizu studija gde se prave satovi. Centralni deo ovog festivala je nošenje ogromnih jelki niz planinu do svetilišta, gde se one gaje kao simboli obnove svetilišta i njegove 1200 godine duge tradicije.

Novo Spring Drive remek-delo iz Micro Artist Studija
Ovo je prvi Grand seiko sat koji je napravljen u čuvenom Micro Artist Studiju u prostorijama Seika u Shiojiri u prefekturi Nagano u centralnom Japanu. Poznati do sada uglavnom po satovima Spring Drive Minute Repeater, Sonnerie and Eichi for Credor, Micro Artist Studio ponosno doprinosi rastućem ugledu Grand Seika i razvio je izuzetan kalibar Spring Drive koji nudi rezerve energije za osam dana sa kvalitetom materijala i završne izrade koji su zaštitni znak Studija. Integrisana su tri bureta da bi se povećala rezerva snage.
Na poleđini, poklopac sata od safira omogućava jasan pogled na izuzetne završne radove na jednodelnom mostu, rubine i indikator rezerve snage. Ovaj jednodelni most obezbeđuje precizno pozicioniranje svakog zupčanika u mehanizmu i povećava efikasnost prenosa energije iz buradi. Njegova krutost takođe sprečava izobličenja u slučaju sudara ili drugog udara. Most prati konturu planine Fidži, a izuzetno polirani rubini i kaljeni plavi zavrtnji dočaravaju svetla grada Suva ispod Studija. Kućište je napravljeno od posebne platine koja može da se polira do blistavog ogledala koristeći našu Zaratsu tehniku, koja je sama po sebi prilagođena za rad sa platinom.
Brojčanik je izvanredan. Poput dijamantskog sjaja snega koji svetluca na jutarnjem suncu na čistom planinskom vazduhu područja oko Studija, presijava se brojčanik suptilne i neobične lepote. Petostrane satne i minutne kazaljke, jedne od prepoznatljivih karakteristika Grand Seika, duže su nego na prethodnim Grand seiko satovima.